Αλλαγές Κ.Φ.Α.Σ. σχετικά με τους φορολογικούς μηχανισμούς

Η Exelixis Software όπως πάντα σας ενημερώνει άμεσα για τις εξελίξεις που αφορούν τον Κ.Φ.Α.Σ. και συγκεκριμένα τι θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014. Το κυριότερο σημείο αφορά φορολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ουσιαστικά καταργούνται.

Μπορείτε να μεταβείτε από εδώ στη συνέντευξη του κ. Χάρη Θεοχάρη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συγκεκριμένη ερώτηση και η απάντησή του:

– TAXHEAVEN: Σχετικά με την υποβολή καταστάσεων ανά μήνα έχετε εξαγγείλει ότι αρχικώς θα είναι μόνο για τα έσοδα. Επίσης, έχετε πει ότι η διαδικασία αυτή θα επιφέρει ουσιαστικά την κατάργηση των βιβλίων (απλογραφικών). Πως φαντάζεστε ότι μπορεί να λειτουργήσει; Θα δοθούν νωρίτερα οδηγίες έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για την εναρμόνιση των μηχανογραφικών συστημάτων;

– Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τον τωρινό σχεδιασμό του Κ.Φ.Α.Σ., από 1.1.2014 καταργούνται τα δελτία αποστολής κλπ οπότε δεν χρειάζεται πλέον να υπάρχει σήμανση στα παραστατικά που εκδίδονται. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει ούτε θεώρηση στοιχείων ούτε σήμανση αυτών. Συνεπώς, από 1.1.2014 όποιος επιθυμεί να κρατήσει την σήμανση θα πρέπει να αναβαθμίσει τον μηχανισμό που διαθέτει (προκειμένου να στέλνει αυτόματα τα στοιχεία) και όποιος δεν επιθυμεί, απλώς δεν θα έχει σήμανση.

Σχετικά με τη μηνιαία υποβολή καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, θέλω να δώσω κάποιες διευκρινίσεις. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στα έσοδα –που θα υποβάλλονται μηνιαίως- θα υποβάλλονται και καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων (ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούνται), δηλαδή θα υποβάλλονται κάθε τρίμηνο ή μηνιαίως. Για παράδειγμα τα έσοδα του μηνός 1/2014 θα υποβάλλονται έως τις 15 του 2/2014. Στη δεδομένη χρονικά στιγμή, η τεχνολογία μας επιτρέπει χωρίς να υπάρχει μεγάλο κόστος, να έχουμε ένα μεγάλο εργαλείο για να απελευθερώσουμε την αγορά. Ίσως σας δημιουργήθηκε εύλογα το ερώτημα «πως
μπορούμε να το πετύχουμε αυτό»;

Μπορούμε προς δυο ή τρεις κατευθύνσεις και θα προσπαθήσω να σας αιτιολογήσω τη σκέψη μου.

Η μια είναι τα εικονικά τιμολόγια. Μέσα από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται θα μπορούμε άμεσα να εντοπίζουμε τις ύποπτες συναλλαγές. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία από παραδρομή κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα υπάρχει ομηρεία των συναλλασσόμενων, αλλά θα τους δίνεται η δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία και να βγουν από την «κόκκινη» λίστα της Γ.Γ.Π.Σ. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στην αγορά να αυτορυθμιστεί. Φυσικά, όταν οι συναλλασσόμενοι συμφωνούν να αναγράψουν αμφότεροι μια εικονική συναλλαγή, τότε είναι ήδη υπόλογοι και θα επωμιστούν τις συνέπειες. Με τον τρόπο αυτό δεν θα κυνηγάμε ανθρώπους που δεν φταίνε, αλλά θα επικεντρωθούμε στους πραγματικά φοροφυγάδες και στις επιχειρήσεις που εκδίδουν εικονικά τιμολόγια.

Η δεύτερη κατεύθυνση έγκειται στο γεγονός ότι οι έλεγχοι δεν θα επικεντρώνονται στις επιστροφές ΦΠΑ αλλά στις εικονικές συναλλαγές. Οι έλεγχοι θα στοχεύουν στις ύποπτες συναλλαγές που θα προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται. Αν ο «Χ» φορολογούμενος δηλώσει για παράδειγμα ότι εξέδωσε προς το «Ψ» τρία τιμολόγια και αντίστοιχα ο «Ψ» ότι έλαβε από τον «Χ» τέσσερα, τότε αμέσως θα μπαίνουν στο στόχαστρο και οι δύο και θα ζητούνται εξηγήσεις. Όχι γενικώς, αλλά ειδικώς, για το συγκεκριμένο τιμολόγιο που δεν δηλώθηκε. Να τονίσω πάλι ότι στις περιπτώσεις που έχει γίνει λανθασμένη αναγραφή τότε θα δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων έτσι ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών.

Εφόσον πάμε σε ελέγχους τέτοιας μορφής, στοχευμένους, θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα. Θα μπορέσει έτσι να βελτιωθεί κατά πολύ και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ. Αν θέλετε όμως την προσωπική μου άποψη, πιστεύω ότι χάνουμε πολύ περισσότερα χρήματα από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα πρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερες, παρά από τις επιστροφές ΦΠΑ που είναι λανθασμένες.

Επίσης, μέσα από αυτό τον μηχανισμό, το Υπουργείο Οικονομικών θα βλέπει όσους αναμορφώνουν συχνά-πυκνά τα έσοδά τους (ή τα έξοδά τους) μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ. και θα μπορεί να δημιουργεί το προφίλ τους. Έτσι, έχουμε ένα ποιοτικό στοιχείο για τι είναι η κάθε επιχείρηση και τι έλεγχο πρέπει να στείλουμε.

Σχετικά με το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, από τη στιγμή που θα έχει στη διάθεση του το Υπ. Οικ. τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, τότε ουσιαστικά θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων τους. Οπότε, θα μένει στον έλεγχο να διασταυρώσει αν αυτά που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά είναι ταυτόσημα με όσα δείχνει η πραγματικότητα (από τα βιβλία της επιχείρησης).

Κλείνοντας να πω ότι τα οφέλη από την εφαρμογή της μηνιαίας υποβολής των συναλλαγών θα είναι αμφίδρομα και θα το δείτε στην πράξη.

– TAXHEAVEN: Λόγω του ότι πλησιάζει η στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ανωτέρω διαδικασία μπορείτε να μας διευκρινίσετε πρακτικά πως μπορεί να γίνει αυτό;

– Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Πάμε λοιπόν στο πρακτικό κομμάτι. Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να στείλει κάποιος τις καταστάσεις αυτές:

1. Μέσω του μηχανισμού σήμανσης τα στοιχεία μπορούν να αποσταλούν (αν δεν έχει τη δυνατότητα μπορεί να αναβαθμιστεί).

2. Μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση.

3. Για όσους δεν διαθέτουν τίποτε από τα παραπάνω, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στην οποία μπορεί να υποβάλλονται οι σχετικές καταστάσεις.

4. Μέσω των εταιριών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Εμείς θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και σε web services ώστε να μπορούν να υποβληθούν οι καταστάσεις από το λογισμικό που διαθέτει η κάθε επιχείρηση, αλλά και σε σελίδα για όσους δεν διαθέτουν λογισμικό. Να προσθέσω ότι θα προσπαθήσουμε σύντομα να κοινοποιήσουμε τις σχετικές οδηγίες ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

– TAXHEAVEN: Συνεπώς από 1.1.2014 θα ισχύσει η ανωτέρω υποχρέωση για αποστολή των συναλλαγών με τους τέσσερις τρόπους που περιγράψατε.

-Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ναι.

– TAXHEAVEN: Υπάρχει σκέψη να καθιερώσετε υποχρεωτικά το ηλεκτρονικό τιμολόγιο;

– Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει υποχρεωτικό. Είναι προαιρετικό. Από τη στιγμή που είναι «φθηνότερο» γιατί πρέπει εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών να ορίσουμε την υποχρεωτικότητα του; Η αγορά πρέπει να αυτορυθμιστεί στο κομμάτι αυτό. Άλλωστε, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους πολίτες να ακολουθήσουν κάτι που είναι κοινά παραδεκτό πως είναι «φθηνότερο».”

Πηγή: www.taxheaven.gr